• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +31 (0)499 49 00 16 (Op werkdagen van 8:30 - 17:00)

Menu Sluit

IVO & BAS : “EIGENLIJK KAN JE NIETS VERKEERD DOEN.”

  • In de praktijk

    “We keken elkaar aan en twijfelden geen moment!”
    In de praktijk

Ivo & Bas zijn twee Enexis monteurs van de afdeling Realisatie Maastricht. Afgelopen december hebben zij het leven gered van een man met een hartaanval. 

“We keken elkaar aan en twijfelden geen moment!”


AED-Partner leverde onlangs 750 AED’s aan Enexis. Iedere Enexis monteur gaat voortaan met een AED in zijn bus aan het werk. De een geeft het een gevoel van veiligheid, terwijl het de ander juist onzeker maakt. Dat twee monteurs hun AED al een week na plaatsing moesten inzetten, had niemand verwacht…

Ivo stond nogal sceptisch tegenover de aanschaf van de AED’s. “Wat moeten wij met een AED in onze bus? Wat als anderen ineens bij mijn bus staan en hem willen gebruiken? Ik kan zelf niet goed tegen bloed en bij een reanimatie weet je niet wat je aantreft.”

Op 28 december 2016 reden zij op de A76 tussen Heerlen en Geleen. Bas: “Het verkeer begon ineens langzaam te rijden. Er was een vrachtwagen door de middenberm geschoten. Toen we voorbij het ongeval reden, zagen we dat twee vrouwen iemand aan het reanimeren waren. Dit bleek de vrachtwagenchauffeur te zijn.” Ivo: “We keken elkaar aan en twijfelden geen moment! Op zo’n moment denk je er niet bij na wat je aan kunt treffen, je handelt alleen maar zoals jij denkt dat goed is.” Ivo en Bas renden met de AED naar het slachtoffer en deze werd meteen aangesloten.

Het gebruik van een AED in de praktijk

“Gelukkig is het gebruik van de AED erg eenvoudig”, vertelt Ivo. “Ik heb ongeveer een jaar geleden meegedaan aan een pilotproject. We mochten toen 3 AED’s testen. De AED die Enexis uiteindelijk aangeschaft heeft, is het eenvoudigst in gebruik. Je hoeft hem alleen maar aan te zetten en alles wijst zich vanzelf. Hij geeft zelfs feedback!”

Bas: “We hadden echt niet gedacht dat we de AED al zo snel nodig zouden hebben. Van te voren vraag je jezelf wel af hoe je gaat reageren als het zover is, maar op het moment zelf denk je daar echt niet over na. Het lijkt alsof er zich een film afspeelt, waar je zelf een grote rol in hebt.“ Ivo vult aan: “Het lijkt ook echt alsof je daar heel erg lang bezig bent, maar in feite zijn het niet meer dan 10 minuten geweest.”

Toen de ambulance ter plaatse kwam, had de AED al twee keer geschokt. “Het zien van die schok heeft toch wel een behoorlijke impact op ons gehad”, geven Ivo en Bas aan. Ze hadden niet verwacht dat dit zo hard zou gaan. “Dat beeld spookt toch nog wel een tijdje door je hoofd.”

Bas: “In het begin denk je er niet zo bij na. Maar als je eenmaal thuis op de bank zit en tot rust bent gekomen, dan besef je ineens dat het niet zomaar iets is wat we hebben meegemaakt.”
“Het ambulancepersoneel nam de reanimatie over en ze gaven al snel aan dat het er niet goed uitzag. Ze namen het slachtoffer uiteindelijk mee naar het ziekenhuis en wij bleven achter”, zegt Ivo.

Bas: “De politie heeft ons vervolgens het telefoonnummer van slachtofferhulp gegeven en ze hebben onze gegevens genoteerd zodat ze ons op de hoogte konden houden. Gelukkig was onze leidinggevende ook ter plaatse gekomen. Hij heeft ons meegenomen naar de zaak en daar hebben we er even over gepraat. Ik vond het vooral fijn dat we dit met z’n tweeën meegemaakt hebben. We konden er samen meteen over praten. In ons vak maken we natuurlijk wel vaker spannende momenten mee, bijvoorbeeld een groot gaslek. Maar een reanimatie is natuurlijk wel heel iets anders. Je weet niet precies wat je moet doen.”

Ivo en Bas hebben uiteindelijk goed nieuws gekregen van de politie. De vrachtwagenchauffeur heeft het ongeval overleefd, mede dankzij het adequate handelen van Ivo en Bas. Bas: “Het blijft een aangrijpende gebeurtenis, maar nu we weten dat hij het overleefd heeft kunnen we het makkelijker loslaten. We zijn blij dat we hebben kunnen helpen. Op zo’n moment kun je eigenlijk niets verkeerd doen.”

Ivo sluit het gesprek af met de volgende woorden: “Ik ben achteraf heel blij dat Enexis de AED’s aangeschaft heeft. Ik stond er niet meteen achter, maar dankzij de aanschaf van de AED’s hebben we samen een leven gered!”

Ivo & Bas, Enexis