• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +31 (0)499 49 00 16 (Op werkdagen van 8:30 - 17:00)

Menu Sluit
  • Wat is de houdbaarheid van AED batterijen?

    Wanneer u de batterij dient te vervangen
    Wat is de houdbaarheid van AED batterijen?

Houdbaarheid van AED batterijen

Wat is de houdbaarheid van AD batterijen? Met regelmaat krijgen wij dezelfde vraag van AED-eigenaren: waarom moet ik nu al de batterij vervangen, terwijl de datum op de accu aangeeft dat hij nog jaren mee kan? De onduidelijkheid begint bij de fabrikant, die op de batterij een zandloper en een datum drukt. Maar wat betekent die zandloper nu eigenlijk? Wij scheppen graag duidelijkheid.

De vermelde datum is die van uiterste ingebruikname

Alle batterijen en accu’s verliezen langzaam spanning (lopen leeg), ook wanneer ze niet gebruikt worden en “op de plank” liggen. Een batterij is daardoor niet eeuwig houdbaar. Vanaf het moment dat u de batterij in de AED plaatst, begint de levensduur van de batterij te lopen. Op de accu van een AED staat een install before-datum: de batterij moet vóór die datum in de AED zijn geplaatst. De datum geeft dus niet aan tot wanneer de accu vol genoeg is om een AED te laten werken. Let op: plaats een batterij waarvan de install before­-datum is verstreken nooit in uw AED: een batterij bevat chemische stoffen, en een (te) oude batterij kan die stoffen gaan lekken waardoor uw AED ernstig beschadigd raakt!

De levensduur is afhankelijk van verschillende factoren

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van een accu kunnen beïnvloeden. De levensduur die de fabrikant hanteert is op basis van directe ingebruikname met “wandgebruik”: mét zelftesten, maar zonder inzetten en trainingen. Laat u de batterij van uw AED eerst lange tijd ongebruikt liggen, dan neemt de capaciteit (en dus levensduur) al wat af. Ook de omgevingstemperatuur kan van invloed zijn op de levensduur, evenals eventuele toegediende schokken. Als u de AED heeft ingezet, is de levensduur van uw batterij dus verkort. Als u de AED gebruikt om mee te trainen wordt ook energie uit de batterij gebruikt.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld: de batterij van de Defibtech Lifeline AED doet volgens Defibtech maximaal zes jaar lang dienst. Als u vandaag een batterij zou aanschaffen, dan is de install before-datum medio 2020. Als u de batterij morgen (medio 2013) in uw AED plaatst, begint de levensduur van zes jaar direct te lopen. In dat geval zal de batterij uiterlijk medio 2019 leeg zijn, ook al is de install before-datum nog niet bereikt. Plaatst u de batterij pas medio 2020 in de AED, dan zal de batterij uiterlijk medio 2026 aan vervanging toe zijn (maar mogelijk iets eerder, omdat al een klein deel van de spanning verloren is gegaan gedurende de opslag). Let op: plaats de batterij niet na medio 2020 in de AED, om schade te voorkomen.

Geen reden tot paniek

De batterij van uw AED is overigens niet na één inzet leeg: met de batterij van de Defibtech Lifeline AED kunnen bijvoorbeeld tot 300 schokken worden gegeven. Natuurlijk loopt dit aantal wel terug naarmate de batterij ouder wordt. U hoeft zich geen zorgen te maken over de houdbaarheid van de batterij van uw AED: de AED voert zelftesten uit en merkt vanzelf wanneer de batterijspanning afneemt. De AED stelt u daarvan op de hoogte door licht- en/of geluidssignalen. Elke AED doet dit voordat de restcapaciteit van de batterij te laag is voor een AED-inzet.

Wij raden u aan de datum van ingebruikname op de batterij te noteren. Zo kunt u alvast inspelen op de melding die de AED bij een lage batterijspanning zal geven. Dat is helemaal handig als u meerdere AED’s heeft, want zo voorkomt u dat u in drie maanden tijd vijf batterijen separaat dient te vervangen omdat de AED’s steeds een paar weken na elkaar een vervangingsmelding geven.

Houdbaarheid van Defibtech Lifeline AED batterij

De houdbaarheid van de Defibtech Lifeline AED batterij bedraagt 7 jaar. Bovenstaande afbeelding bevat een batterij die uiterlijk november 2012 geïnstalleerd had moeten worden.

Let op: de Defibtech Lifeline AED gebruikt een 9V Lithium-batterij voor zelftesten, die u in de hoofdbatterij plaatst. Deze 9V-batterij dient jaarlijks vervangen te worden. Schrijf dus de datum van ingebruikname op de 9V-batterij. Uw AED geeft ook een melding wanneer de batterij aan vervanging toe is. 

Houdbaarheid van Philips HeartStart AED batterij

De houdbaarheid van Philips HeartStart AED batterij bedraagt vier jaar. De afbeelde batterij dient uiterlijk juni 2014 in een AED te worden geplaatst. Zou de batterij in 2009 geplaatst zijn, dan had deze uiterlijk in 2013 vervangen moeten worden, ook al is de install before-datum nog niet bereikt. 

Houdbaarheid van Cardiac Science Powerheart G3 batterij

De houdbaarheid van Cardiac Science Powerheart G3 batterij bedraagt vijf jaar. Als enige fabrikant vermeldt Cardiac Science niet de install before-datum, maar de fabricagedatum van de batterij. De accu gaat minimaal vier jaar mee, Cardiac Science geeft hierop een “no questions asked”-garantie. U dient de batterij uiterlijk een jaar na aanschaf in gebruik te nemen.

Houdbaarheid van HeartSine Samaritan PadPak

De houdbaarheid van HeartSine Samaritan PadPak bedraagt 4 jaar (let op: de oude Pad-Pak-01 en Pad-Pak-02 heeft een kortere levensduur). De HeartSine Samaritan Pad AED’s maken gebruik van een gecombineerde accu-/elektrodenset (Pad-Pak) en zijn daarom een uitzondering. De afgebeelde set had dus uiterlijk in december 2012 vervangen moeten worden. 

Houdbaarheid van Zoll AED Plus batterijen

De houdbaarheid van Zoll AED Plus batterijen bedraagt 5 jaar. De Zoll AED plus werkt niet op één batterij, maar op tien stuks CR123A 3V Lithium-batterijen. De batterijen in de afbeelding kunnen worden geïnstalleerd tot maart 2021, hoewel valt te verwachten dat deze tegen die tijd een goed deel van de oorspronkelijke lading zijn kwijtgeraakt.