• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +31 (0)499 49 00 16 (Op werkdagen van 8:30 - 17:00)

Menu Sluit

Overlevingskans na hartstilstand buiten ziekenhuis enorm gestegen

  • Overlevingskans na hartstilstand

    buiten ziekenhuis enorm gestegen
    Overlevingskans na hartstilstand

Het belang van voldoende burgerhulpverleners en AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) binnen Nederland wordt door onderzoek van de Hartstichting nogmaals onderstreept. De kans een hartstilstand buiten het ziekenhuis te overleven is meer dan verdubbeld.

Dit blijkt uit het onderzoek Reanimatie in Nederland 2016 van de Hartstichting. Een onderzoek dat volledig gewijd is aan het thema hartstilstand en de resultaten van reanimaties, buiten het ziekenhuis. Hoewel we er nog niet helemaal zijn, valt uit dit onderzoek wel te concluderen dat we in Nederland op de goede weg zitten.

Eén van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek is dat de overlevingskans na het krijgen van een hartstilstand buiten het ziekenhuis, meer dan verdubbeld is. Terwijl deze kans midden jaren 90 op slechts 9 procent lag, is deze kans in 2016 gestegen tot gemiddeld 23 procent.

De AED wordt samen met het toenemende aantal burgerhulpverleners genoemd als de belangrijkste reden van deze stijging. Reanimatie en de inzet van een defibrillator binnen 6 minuten biedt namelijk de grootste kans op overleving. De Hartstichting streeft dan ook naar een dekkend netwerk van burgerhulpverleners in heel Nederland. “Als Hartstichting werken we hier heel hard aan. In een jaar tijd hebben we ruim 50.000 burgerhulpverleners geworven. Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale 6 minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten.” Aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat wanneer een slachtoffer bij een hartstilstand direct wordt gereanimeerd, ook de kwaliteit van leven na afloop over het algemeen goed is. In drie van de zes onderzochte regio’s werd nader onderzoek gedaan naar gereanimeerde slachtoffers en hun neurologische conditie na afloop. Daaruit bleek dat 90% daarvan het ziekenhuis verliet in een redelijke tot goede neurologische toestand.

Een onderzoek met positieve uitkomsten, echter zullen het aantal burgerhulpverleners en de beschikbaarheid van AED’s wel moeten blijven groeien om ervoor te zorgen iedere provincie een dekkend netwerk krijgt.

Wilt u ook uw bijdrage leveren aan een hartveiliger Nederland? Bekijk dan ons aanbod AED's.

Bekijk alle AED's